MIRALUX

 
 
 

  SRANA PREDUZECA U SVAJCARSKOJ
 

Nova radna mijesta zahvaljujuci stranim firmama

 

Strana preduzeca u privucena sa strane Svajcarske kao nikada do sada, posebno njemacke i italijanske firme. Jedan od kljucnih razloga interesovanja je vezano za porez.Svajcarski porez je mnogo nizi na odnosu ostalih evropskih poreza, i po nekad, ali ne moze se zaboraviti, je predvidjena totalno oslobodjenje taksi. U pogranicnim drzavama procenat je mnogo visociji, 41% za Njemacku, 36% za Italiju i za Francusku 34% kao i za Austriju. I plus da se privuku strana preduzeca, mnogi kantoni svajcarske nude blagajne povlasnice.Ali nije novost. Vec mnogo godina holding strane namijestile su se na teritoriju Svajcarske, posebno u Kanton Zugu, zbog jasnih razloga prednost u porezu koji se dobijaju. Sad dok porez se naplacivala ove firme su pravile malo radni mijesta.

 

Dans naprotiv u Svajcarskoj ne samo preduzeca koja zele da ustede na porezu, nego i zato sto hoce da rade.
Po Martin Theurer iz trgovacke komore Njemacka-Svajcarska, trinesd aktivno u Cirihu << tada smo mozda imali cetiri zahtijeva godisnje. Danas ne prodje dan da jedna strana firma ne najavi se kod nas>> .Po Eric Scheidegger, clanu direkcije SECO,  drzavni sekretar svajcarske ekonomije, interes stranih firmi je porastao od pocetka 2003. Strana preduzeca su privucena odredjenim jezickim teritorijama: francuska preduzeca na oprucije gdje se govori francuski a italijanske firme u Ticino. <<Strana preduzeca cijene mnogo fleksibilnost radne snage, visoka proizvodnja i plate ne puno visoke>>. Dodaje se i klima poreza odgovarajuca, i sto je super organizovana. Za direkcije velikih preduzeca multimedialne bitan je i odlican kvalitet zivota odgovarajuci dirigentima firme i radnika.

 

Kao vec receno strano interesovanje je veliko. Dokazuje proucavanje izdato u maju 2003. Svako cetvrto preduzece, u sledece tri godine, zeli da prebaci makar dijo svoga preduzeca van teritorije, od ovih makar polovina je Svajcarska. Po Martin Theurer jedan od razloga za selidbu jeste i ne podnosljiva papirologija i uslovi na kojr moraju da pristanu italijanske i njemacke firme. Zastita radnika u ovim drzavama je dovedena do makrimale ali ima ne zeljeni ishod. << Sada mnoge firme ne uzimaju vise posla ako to ulovljava primanje novih radnika posto je skoro nemoguce kasnije osloboditise tih istih>> Za odkaze je potrebno pratiti socijalne kriterijume, prvo treba dati odkas maladima ili onima koji nemaju nikoga da izdrzavaju. Kriterijumi po plati ili vaznosti za preduzece prelaze u drugi plan. Danas preduzeca primaju radnike koji mogu dobiti lakse odkaz. Ne primaju se zasticeni radnici. Ostale obaveze kao naprimer morita imati doktora za firme sa vise od 5 zaposlenih i obaveza da se ima jedan na puno radno vrijeme u preduzecima sa makar 100 radnika, ucestuju jos vise na ekonomski razvoj.
Nije samo rijec o previse pravila na trzistu posla koji stvaraju prepreke. Mijenjanje zakona cesto stvara nesigurnost u programaziji preduzeca i spora burokratia, da bih se dobila dozvola za osnivanje potrebno od godine i po do dve godine, sve je mnogo teze. << Sagledaju ci sve ove restrikcije mnogo je gratak sektor oblasti u kojoj se mogu samostalno kretati njemacka i francuska preduzec>>. U Svajcarskoj, situacija je sa srecom razlicita, posto je mnogo manja drzava i brza.

 

Samo da uporedimo da bih se  rijesili administrativni zadatke - kao na primer ispunjavanje formularara za prijave voreza, zahtijev odobrenja, obracun socijalnih ucesca - italijanskom preduzecu preba duplo vise vremena nego svajcarskom preduzecu.
Po Rolf R÷thing, odgovoran za ekonomski razvoj dva kantona Basela, <<radna mijesta koja dobita, su za kvalifikovanu radnu snagu u sektorima usluga, istrazivanja i razvoja>>.

 

Standard plana ne predstavlja prepreku za doseljene stranih preduzeca u Svajcarsku. Na prvi pogled njihovo stanje iznenadjuje: prakticno plate ciste plate su mnogo vece nego u ostalim drzave. Posle kada se bolje sagleda vidi se, da koliko kostaju plate Svajcarska je dobro situirana. Kada uzmemo u obzir radne sate - u Italiji se radi 100 sati manje godisnje, u Njemackoj 200 a u Francuskoj 300 sati manje - reditivitet posla u Svajcarskoj je vrlo dobra. Na bazi internacionalnog iztrazivanja svajcarski radnici imaju maj bolju volju, iskljucujuci Austriju, manje se strajkuje. I fleksibilnost trziste posla svajcarskog je mnogo visoka. Uporedno sa 49 drzava Svajcarska je cetvrta posle Singapura, Hong Konga i SAD; Francuska i Njemacka zauzimaju dva zadnja mijesta. Raiski uslovi za poslodavaovce. Ali nema tacke gledista radnicke klase?
Sve sto smo rekli znaci da je u Svajcarskoj lako dati otkaz radniku, da nocni i nedeljni rad se lakse dogovori i da radnicima mogu se dati vise radnih sati.

 

 MIRALUX FIDUCIARIA ostaje na vasem raspolaganju da organizuje vasee novo preduzece u Svajcarskoj, savetuje vas gdje da je otvorite, nacin primanja radnika, , cijena socijalnih usluga i tako dalje, tako da odlucite sve za vase preduzece i za onoga koji treba da ga diriguje.

 

Ako hocete da osnujete novo preduzece u Ticinu, mozemo vas zastupati da vam damo sav pravni zastup i administrativni. Savetujemo vas na mijesto gdje da osnujete preduzece a gdje da bude pravno sijediste tako da se maksimalno ustedi logisticke i porezske.

 

Mozemo vam pomoci da dobijete fiskalni unapredjeni rezim sa nadleznim organima. Zbog ovog razloga mozemo vas savetovati na korake da podpisete ugovor u tom smislu.

 

Nudimo nase iskustvo za dobijanje dozvola boravka i rada za dirigente i maestre.

 

Pomazemo vam da trazite i dobijete dozvole za osnivanje, i licence vezane za isto i sve pomoci za dokumentaciju preduzeca.